OPG Nieuwsbericht

Bevloeiing als levend erfgoed bekroond door Unesco

6 december 2023

Unesco heeft de historische techniek van graslandbevloeiing geplaatst op de representatieve lijst van immaterieel erfgoed. Bevloeiing is een eeuwenoud systeem om de productie van graslanden te verhogen door ze met water van bronnen, beekjes en rivieren te laten overstromen met water dat rijk is aan kalk en andere nutriënten. De aanwijzing vond op 5 december 2023 plaats op voordracht van Nederland, Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Duitsland, Luxemburg en België. In Nederland wordt in de Pelterheggen (Natuurmonumenten) in Bergeijk en Landgoed Het Lankheet in Haaksbergen nog actief bevloeid.

Deze twee Nederlandse gebieden laten zien dat dit levende erfgoed een sleutel kan vormen in actuele vraagstukken over water en biodiversiteit. Vrijwilligers, boeren en boswachters zijn actieve waterbeheerders die het water maximaal vasthouden en zo van de bodem een spons maken. Perioden van droogte en watertekort kunnen zo worden overbrugt. In perioden van teveel water fungeren de weilanden als een tijdelijke ‘parkeerplaats ‘ van water om overlast elders te voorkomen.

Pelterheggen en Het Lankheet zijn echter niet uniek. Vele tienduizenden hectares van de zandgronden werden vroeger bevloeid en voor deze gebieden kan bevloeiing weer een wenkend perspectief vormen. Waar in augustus 2022 het gras in Nederland verdorde en geel kleurde, had de boer op het Lankheet nog een goede oogst. Ook kan met bevloeiing droogteschade in onze natuurgebieden worden voorkomen.

meer informatie:
www.hetlankheet.nl
Traditionele bevloeiing van grasland (KIEN)