OPG Nieuwsbericht

Klimaatbestendig herstel keermuur Huis te Breckelenkamp geslaagd

13 maart 2024

Afgelopen december zat de schrik er goed in toen de keermuur van Bentheimer zandsteen van Huis Breckelenkamp na grote regenval het water in gleed. Hierbij ontstond het gevaar dat de fundatie en andere delen van het Huis ook in het water zouden verdwijnen. Door snel ingrijpen met behulp van lokale aannemers is dit voorkomen, en is door plaatsing van tientallen nieuwe damwandprofielen is verdere verzakking niet meer mogelijk.

Achter de damwand is een betonlaag met dubbele bewapening gestort. Op het beton is inmiddels een nieuwe keermuur gemaakt, maar wel met de oude stenen. Deze 400 tot 600 kilo wegende stenen zijn stuk voor stuk uit de gracht gevist. De ingrijpende klus wordt de komende weken afgerond.

De oorzaak van het wegzakken van de muur kan deels gevonden worden in de droogte opgevolgd door langdurige regenval in het najaar. Een symptoom van klimaatverandering, waardoor meer oude opstallen hun integriteit kunnen verliezen.
Met de werkzaamheden is Huis Breckelenkamp in ieder geval klimaatbestendig, ook al heeft dit de eigenaar flink wat eigen middelen gekost.

Het OPG organiseert dit voorjaar op 31 mei (voorlopige datum) een mini-symposium over de effecten van klimaatverandering op landgoederen, voor zowel rood als groen erfgoed. Houd de website en de nieuwsbrief in de gaten voor de definitieve datum en het programma.

Bron: Twente Extra