OPG Nieuwsbericht

Statenleden maken kennis met OPG

21 maart 2024

Twaalf Overijsselse statenleden hebben woensdag 20 maart kennisgemaakt met OPG op landgoed Weldam in Markelo. We hebben gesproken over plaatsing van windturbines en de rol die landschap daarin moet spelen.

Daarnaast hebben wij ons Landgoedmodel uitgelegd, een methode om natuur en landbouw niet tegenover elkaar te stellen, maar juist te vervlechten. Wij vinden dat er teveel nadruk ligt op Natura 2000 gebieden in onze provincie, terwijl juist de oude ‘boerenlandnatuur’ (denk aan het coulisselandschap in grote delen van onze provincie) zoveel mogelijkheden biedt voor biodiversiteit, recreatie én gezonde boerenbedrijven.

Ook is gesproken over de Bossenstrategie, waarbij OPG pleit voor revitalisering van bestaand bos, in plaats van alleen nieuw bos aanplanten. Nieuw bos aanleggen is eigenlijk kapitaalvernietiging, want een enorme waardedaling van de gronden is het gevolg. Naast revitalisering van bestaand bos, geloven wij meer in de aanleg van houtwallen en bomen en struiken langs sloten en beken.

Tijdens een fietsexcursie zijn de verschillende onderwerpen in het veld bekeken en toegelicht. Gecombineerd met het zachte lenteweer kunnen we spreken van een geslaagde middag.