Op vrijdag 31 mei organiseerde het Overijssels Particulier Grondbezit een symposium voor landgoedeigenaren en professionals in het vakgebied over tools voor het klimaatrobuust maken van landgoederen. Deze waardevolle “parels van Overijssel” worden extra bedreigd door de effecten van klimaatverandering als droogte, neerslagoverschot, temperatuurverandering en doordat het erfgoed op deze plekken hier vaak niet tegen bestand is.
Tijdens deze dag zijn verscheidene aspecten van landgoederen in relatie tot klimaatverandering aan bod gekomen. Rood erfgoed, groen erfgoed, watererfgoed en zelfs de bodem zijn aan bod gekomen, evenals het gebruiken van de Nationale Adaptatie strategie tool, het organiseren van verandering binnen het landgoed en “landschapsrouw”.
Wij hopen dat u na deze dag naar huis bent gegaan met een aantal tools om u en uw landgoed verder te helpen naar een klimaatbestendige toekomst.
Om u hierbij verder te helpen stellen wij de presentaties van de sprekers hier beschikbaar zodra we ze hebben ontvangen:
Nederland Droogteland? René Didde
Houd het hoofd koel, klimaatpsychologie, Marieke Siepert en Sara Wortelboer
Nationale adaptatiestrategie en klimaatscenario’s , Luc Jehee
Inzicht in het Landschap (LESA) , Peter van der Molen: Stuur een mail naar OPG@grondbezit om te ontvangen
Reddingsoperatie Huis te Breckelenkamp, Erik Wanrooij
Toekomstbestendig rood erfgoed: Link naar borgbiotopen
Aardkundig fundamentalisme, Peter Hermens en Martijn Horst
Presentatie Klimaatadaptief Groenbeheer_SIA, Maartje Bos
Vloeiweiden, Eric Brinckmann: Stuur een mail naar OPG@grondbezit om te ontvangen
Hoe organiseer je verandering?, Anja Ringewöle