OPG Nieuwsbericht

Kansen voor hippische sector op particulier eigendom

1 oktober 2024

Foto: Jorine Cosse met haar paarden voor Huis Hessum. Bron foto: Joyce Zandbergen 

Kansen voor “doorontwikkelopgaven”
Het afgelopen jaar hebben we als OPG ons binnen verschillende PPLG geledingen begeven binnen de provincie Overijssel. Zo constateerde OPG regioadviseur Machtelijn Tempelman dat de hippische sector niet tot nauwelijks in beeld is wanneer we spreken over de transitievraagstukken ofwel de ‘doorontwikkelopgaven’, welke we in het landelijk gebied gezamenlijk willen realiseren. Dit geldt ook op landelijk niveau.
De hippische sector kan behoorlijke kansen bieden om met bijvoorbeeld de opgave ‘10% groen-blauwe dooradering’ aan de slag te gaan.  

De praktijk
Jorine Cosse, hippisch ondernemer op landgoed Hessum in Dalfsen, is één van de pioniers in het Overijsselse op het gebied van paardenhouderij en de inpassing in het landschap. Jorine heeft voor ogen om samen met haar vriend Justus von Martels, de voormalige melkveehouderij op het landgoed om te vormen naar een multifunctioneel erf waarin de paarden een prominente rol hebben. Zo is de grote wens om een landschapinclusief paardenopfokbedrijf te starten, waarin bijvoorbeeld voederhagen, landschapsverantwoorde afrasteringen, bomen voor schaduw, poelen, etc. een plek kunnen krijgen. Bij de zoektocht om het landgoed toekomstbestendig te maken, zodat de jonge generatie het beheer en onderhoud van het landgoed kan dragen, wordt samengewerkt met de gemeente, provincie, waterschap en de ondernemers in de omgeving. Het is echt een kwestie van zaaien en wachten tot er geoogst kan worden, want je loopt als ondernemer aan tegen niet passend beleid, onwetendheid over kansen die er liggen voor de sector en vaak ook wisselende regels tussen de gemeenten.  

“Het landgoed van mijn schoonfamilie biedt veel kansen op het gebied van een landschaps- en natuurinclusieve paardenopfok. Dat neemt niet weg dat we ook verschillende uitdagingen tegenkomen. Zo lopen we onder andere met het plaatsen van hagen en hekwerken tegen vergunningaanvragen aan. Nu hebben gemeenten ook een bepaalde opgave, waardoor wij merken dat ze vaak toch welwillend zijn om mee te denken en tot een passend oplossing te komen.” Aldus Jorine Cosse. 

FPG partner in onderzoek naar biodiversiteit op paardenhouderijen
Ook op landelijke schaal, is er de afgelopen periode veel aandacht gekomen voor de hippische sector en hoe de sector bij kan dragen aan bijvoorbeeld biodiversiteit. Zo is onder meer naar voren gekomen dat mensen die paarden houden in Nederland, gezamenlijk een areaal van ca. 230.000 ha (ter grote van de provincie Groningen) in eigendom hebben.  

In dat kader zijn we als FPG partner geworden in het grootschalige onderzoeksproject van lector Inga Wolframm (Duurzame Paardenhouderij en Paardensport) aan Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). Het project heeft een SIA RAAK-mkb-subsidie van € 300.000 ontvangen. Onder leiding van Inga en in samenwerking met een breed consortium uit de hippische sector, worden concrete adviezen en handvatten ontwikkeld over hoe paardenhouderijen biodivers, paardvriendelijk en financieel duurzaam ingericht kunnen worden. Het doel is om de paardensector concreet handvatten te geven zodat zij beter kunnen bijdragen aan de duurzaamheidstransitie van het landelijke gebied. 

Meer
Houdt u zelf paarden op uw landgoed (hobby- of bedrijfsmatig)? Graag kom ik (Machtelijn Tempelman, regio adviseur OPG) met u in contact, zodat we gezamenlijk kunnen bekijken wat wij als FPG/OPG voor u kunnen betekenen. We oriënteren ons momenteel op het samenstellen van een werkgroep en zullen mogelijk een tweetal kennisbijeenkomsten organiseren in 2025. U kunt mij bereiken via: m.tempelman@grondbezit.nl