OPG Nieuwsbericht

Toekomst voor ons platteland: Brief van GS Overijssel over vervolg PPLG

21 november 2024
In de brief van Gedeputeerde staten aan de Provinciale staten van Overijssel wordt uiteengezet welke weg de GS zien om verder te gaan met de maatregelen en processen die zijn gestart voor het PPLG.

In het coalitieakkoord staat een heldere ambitie: het platteland van Overijssel moet erop vooruitgaan. De Overijsselse 3×3-aanpak richt zich op een goed sociaaleconomisch perspectief, een toekomstbestendige landbouwsector en herstel van natuur, watersystemen en klimaat, zoals vastgelegd in wet- en regelgeving.

De omstandigheden waarin de 3×3-aanpak wordt uitgevoerd zijn ingrijpend veranderd door het wegvallen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Niks doen en afwachten zijn geen optie, want de doelstellingen zijn onveranderd en vragen om onze volle aandacht en inzet. Doorgaan alsof er niets veranderd is, is ook geen optie want de mogelijkheden zijn heel anders geworden. Met het wegvallen van het Transitiefonds is er fors minder budget beschikbaar om de opgaven in Overijssel te realiseren. De eerder door het Rijk beschikbare gestelde middelen voor de maatregelpakketten PPLG (€ 234 miljoen) en versnellingsprojecten (13,25 miljoen) kunnen wel worden ingezet. Scenario’s en de voorkeursaanpak om hier verder te gaan komen in de brief aan de orde.

Maatregelen en procesonderdelen

Een groot aantal maatregelen dragen bij aan de 3×3 aanpak. Dit zijn maatregelen zoals de landbouwregelingen, de sociaaleconomische ondersteuning aan de gemeenten, de middelen voor de uitvoering van de groenblauwe dooradering en Natura 2000 en de middelen voor grond. Een deel van deze middelen is al beschikbaar gesteld via subsidieregelingen  en worden zo snel mogelijk in uitvoering gebracht.
Voor de koploperprojecten, de zes proeftuinen (waaronder de proeftuin Landgoederen, getrokken door het OPG) en maximaal 36 gebiedsprocessen, zijn er verschillende varianten voor het vervolg. In deze brief worden vier scenario’s voorgelegd, met als voorkeursvariant: aan de slag met de koploperprojecten waar energie zit waarbij het de ambitie is om van de 36 koploper gebiedsprocessen zoveel mogelijk gebiedsprocessen in de realisatiefase te krijgen.

OPG in het proces

Het Overijssels Particulier Grondbezit en daarmee haar leden is, in samenwerking met tal van gebiedspartijen al enige jaren nauw betrokken bij het voorheen PPLG en nu TOP verband in Overijssel. OPG bestuursleden, medewerkers en leden hebben bijgedragen aan verschillende onderdelen van het PPLG proces:

Ambtelijke- en bestuurlijke tafels
Ons bestuur en medewerkers hebben de afgelopen jaren deelgenomen aan de verschillende overlegstructuren. Dit heeft geleid tot versterkte verbondenheid met onze gebiedspartners.
Koploperprojecten
In 2024 zijn 20 OPG leden betrokken bij de 6 van de 36 koploperprojecten (totaal ruim 20.000ha). Dit geeft aan dat de OPG leden zich durven te committeren aan gebiedsprocessen en op die manier durven te verkennen (samen pionieren) hoe zij bij kunnen dragen aan het gestalte geven van (meervoudige) doelrealisatie.
Proeftuin Landgoederen
Deze Proeftuin gaat ons helpen om zowel het Landgoedmodel zoals toegepast wordt op alle bestaande landgoederen als het Boerenlandgoed (nieuwe landgoederen met als basis de NSW 1928) te positioneren als een instrument dat doelrealisatie faciliteert en voor een brede doelgroep kansen biedt om de eigen grond duurzaam in bezit te houden.
Gebiedsteam
Het deelnemen in een gebiedsteam heeft bijgedragen aan het gestalte geven van directe verbindingen tussen de betrokken gebiedspartijen en beleidsopgaven.

U kunt de volledige brief aan de Provinciale staten hier lezen: Statenbrief Vervolg PPLG