OPG Nieuwsbericht

OPG en LO presenteren: Methodiek Landgoedbiotoop.

25 februari 2025

Erfgoed beschermen en ruimte maken voor ontwikkeling: dat is de kern van de Methodiek Landgoedbiotoop. In gesprekken die er gevoerd zijn met landgoedeigenaren zijn zorgen geuit over de wijze waarop de overgang tussen de verschillende typen gebieden (lichtgroen, middelgroen en donkergroen) die op de bij de omgevingsvisies behorende waardenkaart werkt en de impact die dit mogelijk met zich meebrengt bij toekomstige ontwikkelingen op en in de omgeving van de landgoederen. Zo worden de grenzen van een landgoed hard aangehouden, waarbinnen alles wordt beschermd en erbuiten ‘niets’. Dit zorgt voor een inadequate bescherming voor landschapselementen die in verbinding staan met het landgoed, zijn de gevolgen voor het erfgoed van ontwikkelingen buiten de grenzen vaak niet (voldoende) toetsbaar en zijn er binnen de grenzen van het
landgoed geen ruimte voor ontwikkelingen, maar worden de beschermde elementen bevroren onder een metaforische stolp gezet.

Omgevingswet
In het kader van de nieuwe Omgevingswet hebben we de methode ontwikkeld om erfgoed van landgoederen op een gelijkwaardige en (gemeente)grensoverstijgend te beschermen, maar ook de ruimte geven aan de landgoederen om zich te ontwikkelen. De nu gekozen oplossingsrichting is het toepassen van het principe van een invloedssfeer rondom een landgoed. Hierin wordt niet alleen de waarde van de elementen, de onderlinge samenhang en het karakter meegenomen maar ook de invloedssfeer van deze op hun omgeving (en vanuit de omgeving) meegenomen. Dit tezamen vormt de landgoedbiotoop die ook opgenomen kan worden in de omgevingsplannen.

Borging
Daarmee denken we een antwoord te kunnen bieden op de vraag hoe je (als eigenaar of gemeente) het landgoed adequaat kunt beschermen zonder het landgoed onder een glazen stolp te leggen, en een goede back up te hebben als de bedreigingen van buiten het landgoed komen. Tegelijkertijd geeft deze methode handen en voeten aan de gemeente zodat ze kunnen voldoen aan de instructieregel artikel 5.130 lid 2 uit besluit kwaliteit leefomgeving. Met name 1c en 1d zijn lastig goed en objectief te borgen als alleen wordt uitgegaan van de harde lijn van de grens van een landgoed.

Op deze manier wordt de bescherming van het erfgoed en kwaliteiten en karakter (van het landgoed/werkgebied) gekoppeld aan de diverse wensen en belangen van de samenleving.

Meer informatie over de inhoud en onderdelen van de Landgoedbiotoop kunt u hier lezen: Introductie Landgoedbiotoop